15.11.2017

Rally-tokon valmennusrenkaan leiri 4 - 5.11

Osallistuttiin meidän uran ensimmäiselle valmennusrenkaan leirille pari viikkoa sitten. Meidät tosiaan valittiin renkaaseen tämän syksyn valintakokeen perusteella, ja meillä olikin sitten heti mahdollisuus osallistua jo tämän syksyn leirille! Oli kyllä upea viikonloppu, ja todettua tuli jälleen kerran kuinka tärkeitä perusasiat on.

Leiri järjestettiin Koirakoulu Sudenpennun hallilla Vihdissä. Kouluttajana meillä oli lauantaina Maarit Hellman ja lauantaina treenattiin renkaalaisten kesken omatoimisesti. Osalla porukasta oli vuokrattuna mökki Somerolla, missä minäkin vietin viikonlopun. Ajelin jo perjantaina mökille, joka sijaitsi noin 20 km päässä hallista. Usko meinasi loppua mökille ajellessa, sillä ajelin pilkkopimeässä mutkaista hiekkatietä noin 8 km verran. Pimeällä matka tuntui kaksinkertaiselta, mutta perille löysin perin helposti lopulta. Yhteensä kuusi renkaalaista yöpyi mökillä, ja olikin kiva päästä tutustumaan osaan porukasta paremmin.

Lauantai alkoi kello 10 hallilla. Maaritin kanssa jokaisella koirakolla oli aikaa ruhtinaalliset 30min, joten hyvin ehti omia asioita käydä läpi. Lunan ja minun vuoro oli vasta iltapäivästä, joten sain rauhassa kuunnella muiden koirakoiden vinkkejä. Huomioita ja vinkkejä muiden treeneistä:
 • Koiran vire; jos koira keulii seuruuta, voi koiraa seuruuttaa kylttien ohi ja palkata hyvästä seuruusta oikeasta kädestä selän takaa (vahvistetaan paikkaa)
  • mieluummin palkka seuruun paikasta kuin tehtävistä
  • harjoitus, seuruun paikka; askel eteen, paino taakse, koiran seurattava ohjaajan vasenta jalkaa
  • KRITEERI!
 • Käytösruudussa paineistuminen toisesta koirasta
  • koira kannattaa treeneissä palkata aina mieluummin onnistumisesta ja korjauksesta
  • toisaalta ei kannata tehdä aina kovin vaikeita treenejä, koska silloin koira oppii että käytösruudussa aina sattuu ja tapahtuu
 • Koiran paineistumisesta
  • jos koira paineistuu vaikeista tehtävistä, treenaa vaikeat tehtävät vahvoiksi
 • Lähdot yhtä tärkeitä kuin tokossa -> muista tehdä myös lähtökylttitreenejä!
Lunan kanssa otin aiheeksi meidän ääntelyn ja vireongelman. Maarit pyysi näyttämään lyhyen pätkän rataa, ja kysyi heti radan päätteeksi, että onko Luna poikittanut aina noin seuruussa. No, eihän se ole. Maarit oli sitä mieltä, että vireongelmaa lähdetään ratkomaan seuruun kautta. Seuruu kuntoon (=vaaditaan koiralta enemmän) niin alkaa hommat sujua. Harjoituksia:
 • Lyhyitä seuruupätkiä perusasennosta perusasentoon, sosiaalinen palkkaus välillä
 • Pitkiä seuruupätkiä tarjoamisen kautta, palkka takaviistoon ja ohjaaja jatkaa etenemistä, koira hakeutuu itsenäisesti takaisin seuruupaikalle
 • Seuruupätkiin voi myös yhdistellä temppuja, jotta koira joutuu keskittymään ja hakeutumaan tempun jälkeen takaisin oikealle seuruupaikalle
 • Virettä nostavia tehtäviä esim. putkea voi harjoitella perusasennon tarjoamisen kautta; koira lähetetään putkeen ja putken jälkeen koira tarjoaa itsenäisesti perusasennon -> koira oppii hakeutumaan ja menemään putkeen keskittyneesti ja sen jälkeen hakemaan automaattisesti perusasentoa
Itselle jäi tosi hyvä fiilis meidän yksilöajasta, ja ihan valideja pointteja Maarit teki meidän hommista. Olen nyt jonkin verran jo treenannutkin näin, ja ihan selkeä muutos koirassa on nähtävissä. Luna on osaava, joten se pitää haastaa niin, että se joutuu tosissaan keskittymään tekemiseen.

Lopuksi Maarit piti meille vielä luennon, tai oikeastaan keskustelun, sosiaalisesta palkasta ja vireen hallinnasta. Maarit oli tehnyt hyviä huomioita meidän kaikkien tekemisestä. Ohessa muutamia tärkeimpiä.
 • Ovatko kriteerit koiralle aina selkeitä? 
 • Koirat kaipaavat rutiinia myös kisasuoritukseen
 • Kannattaa pohtia, voisiko radan suorittaa pelkällä käskytyksellä ilman käsimerkkejä > joillekin koirille käsimerkit liian helppoja > jos niitä ei ole koira joutuu keskittymään enemmän
 • Treenivinkki; normaali rally-rata seuruutetaan läpi ilman tehtäviä > samalla keskittymistehtävä
Lauantaina aamu alkoikin sitten tuntia aiemmin eli kello 9. Osa porukasta oli suunnitellut häiriötreenin, jossa oli erinäisiä halloween-koristeita, pressuja, röhkivä possu ja muuta mukavaa härpäkettä. Lunalle vaikeaa siis. Lisäksi tehtiin ruotsalainen rally-rata, joutui oikein tosissaan miettimään mitä kylteillä pitikään tehdä!
Sain todella kullanarvioisia vinkkejä treenikavereilta. Heräsin siihen, että mun kriteerit seuraamiseen ei ole selkeitä. Olen sallinut Lunalle 'vilkuilun' ja kontaktin tiputuksen, mutta häiriötreenissä ja yleisesti häiriössä se kostautuu. Koira saa katsoa, jolloin kontakti tippuu ja esim. radalla saattaa jäädä seuraava ohjaus näkemättä/kuulematta. Kysymys kuuluu, jatkanko tällä kriteerillä vai lähdenkö vaatimaan ehdotonta kontaktia? En oikein itsekään tiedä vielä. Joka tapauksessa jos jatkossakin sallin 'vilkuilun' tulevat ennakoivat vinkit ennen kylttejä ja radan aikana tärkeiksi. Niitä olen Lunalla käyttänytkin, juurikin tästä syystä. Varsinkin seuruun aloitukseen/lopetukseen kiinnitettävä huomiota, niissä Lunan kontakti tippuu eniten.
 Oli kyllä todella onnistunut viikonloppu. Leirin aikana ajoittain ajattelin, että miten me ollaan ikinä päästy renkaaseen kun ei mitään osata, mutta sen vuoksi renkaassa ollaan että kehitytään paremmiksi. Ja se meidän tavoite ensi vuodelle on! Olen todella kiitollinen tästä tilaisuudesta. Ensi keväänä leireilläänkin sitten Jyväskylässä ja syksyllä Eurajoella. Innolla odotan jo tulevia reissuja muiden renkaalaisten kanssa!

Kuvat: Eva-Lotta Halonen ja Emma Alve (Suuri kiitos!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti