28.9.2016

Kristan opissa + kuulumisia!

Vähän myöhässä kirjoittelen, mutta oltiin porukalla Australianpaimenkoirat ry:n järjestämässä Krista Karhun rally-tokokoulutuksessa Koirakoutsilla 18.9. Koulutukseen pääsin vähän kiertoteitä, kun kuulin muutamalta aussin omistavalta treenikaverilta ko. koulutuksesta. Meni aika yksiin, kun ääneen aloin juttelemaan että olisi mukava päästä Kristan oppiin ja kaveri sanoi että tämmöinen koulutus on tulossa. Paikkojakin oli vielä mukavasti jäljellä, joten Ylöjärvelle vei tie.

Koulutukseen osallistuin Lunan kanssa, lähinnä treenatakseni SM-kisoja varten kun meillä 'muutama' ongelmakohta on. Unnakin oli mukana, ja sen kanssa tein rallyrataa, joka oli rakennettu toiseen päähän hallia. Lisäksi höntsäiltiin siinä vähän muutakin muiden treenien aikana.Kaikilla oli treeniaikaa 2 x 15min, jotka jaettiin niin, että otettiin pari ja tunnin aikana vuorotellen käytettiin se 15min. Lunan kanssa otin ekalla kierroksella eteentuloja, niissä ongelmana ollut lähinnä että ne eivät ole olleet aina suoria. Noh, neiti teki kaikki eteentulot nyt nätisti. Puhuin myös koiran mielentilasta, Luna kun kuumuu tässä lajissa niin, että sitä piippausta tulee aikalailla. Krista puhui tässä yleisesti rauhoittumisesta, 'käy siihen' -käskyn käytöstä jne. Lunahan on aika rauhaton koko ajan, se ei oikein osaa rauhoittua. Krista suositteli kotona tehtäväksi, silloin kun koira on väsynyt, ko. käskyn harjoittelua ja kun se kotona sujuu, lähdetään samaa viemään myös treeneihin ja kisoihin ym.Toisella kierroksella katsottiin Lunan oikealla seuruuta. Siinähän ollaan siinä vaiheessa, että suora seuruu menee, mutta käännöksistä Lunalla ei ole harmainta aavistusta. Itsellekin jotenkin koko oikealla seuruu vaikea käsittää, kun tokossa on niin ehdollistunut tuohon vasemmalle seuraamiseen. Krista kysyikin, että kuinka olen opettanut vasemmalla käännökset, ja kyllä löi pää tyhjää..


Tähän tehtiin harjoituksia niin, että koira otettiin oikealle viereen seisomaan seuruupaikalle (kuvassa koira hieman liian edessä). Kättä lähdetään viemään kuvan kohti koiran polvea, ja kun jokin koiran jalka liikahtaa, palkataan siitä. Mun oli jotenkin todella vaikea sisäistää tätä harjoitusta, milloin mun käsi haahuilli missäkin tai koira oli liian edessä. Tässä on itse oltava tarkkana, ettei koira ole liian edessa, ja että palkka tulee silloin kun koira ja ohjaaja ovat samansuuntaisesti. Lisäksi Krista kehotti tekemään harjoitusta mitä tokossakin teen paljon, eli koira oikealla perusasennossa, ja sitten itse hieman vaihtaa kulmaa ja koiran pitäisi tulla takaisin oikean puolen perusasentopaikalle. Kokeiltiin myös alussa alustan päällä, mutta se ei oikein toiminut.


Lisäksi kysyin Kristalta puolenvaihtojen opettamisesta. Takaa onnistuu jo jotenkuten, mutta edestä vaihdossa Luna ehtii usein tekemään yhden ylimääräisen kiepin. Krista suositteli harjoittelua niin, että koira vedetään rauhallisesti namin avulla toiselle puolelle. Käsky molempiin vaihtoihin eri, Kristalla tässä käytössä 'takaa' ja 'vaihda'. Pitää itsekin näitä miettiä, tuo 'takaa' taitaa olla aika luonnollinen koska sen Luna jo hahmottaa.

Ruokatunnin jälkeen meillä oli luento, missä Krista antoi yleisesti vinkkejä sääntöihin ja kylttien suorittamiseen liittyen. Alla muutamia asioita.

  • Seuraaminen myös rallyssa opetettava hyvin! > kriteerit, sijainnin pysyminen
  • Käsiavut sallittuja jopa MES-luokassa > kannattaa kuitenkin miettiä kannattaako niitä käyttää voimakkaasti, pysyvätkö käsiavut aina samana?
  • AVO-luokassa jatkuvat avut tuovat miinusta kokonaisvaikutukseen, ALOssa maininta, VOIssa jo -3p.
  • Ohjaajan selän taipuminen on MES-luokassa jo virhe
  • Käsiavut hidastaa kyltin suoritusta > korkeimmissa luokissa tuo jo virheitä > ei suoranaisesti käsiavut, vaan tempon muutos!
  • Krista suosittelee tekemään 'ylläriratoja', ilman rataharjoittelua > hyvä harjoitus siitä, onko kylttien osaaminen ohjaajalla kunnossa!
  • Krista treenaa koirat pennusta asti ilman hihnaa > kun koira osaa, on hihna helppo liittää mukaan
  • Sarjahypyissä vinousvirheitä voi tulla vasta, kun koira on takaisin sivulla > hypyn jälkeen ei haittaa, että koira on hieman vino _palatessaan_ ohjaajan luo
  • Käskysanojen merkitys! Ne kannattaa oikeasti miettiä!
Oli tosi avaava koulutuspäivä, oli tosi kiva kuulla Kristan vinkkejä kylttien suorituksesta. Saatiin myös intoa rallyn harjoitteluun. Hyvä mieli jäi päivästä!

Muutakin on sattunut ja tapahtunut. Lunan kanssa käytiin Nokialla rally-tokokisoissa 11.9, sieltä kotiintuomisia AVOHYV 89p. Otin typerimmän -10p.. Koira eteen ja oikealta sivulle; Luna korjasi eteentulossa pyllyä, joka katsottiin tuplaistumiseksi.. Höh. Tuo -1p tuli spiraalissa, kun Lunan takapuoli kaiketi kutisi ja sitä piti hetkeksi pysähtyä nuuhkaisemaan. Hyvät kisat muuten!

Unnan kanssa meillä on ollut aika paljon epäonnea. Juoksujen jälkeen neiti on ollut todella apea, käytiin eläinlääkärissäkin varmuudeksi poissulkemassa kohtutulehdus. Ultra ok, CRP oli inan koholla ja mahaa aristi vähän. Saatiin varmuudeksi tylosiinikuuri. Samalla viikolla oli onneksi osteopaattiaika, jossa selvisi, että Unnan selkä oli tosi kipeä. Se oli johtanut siihen, että vatsakalvot olivat tosi pinkeät, mistä mahan aristus johtui. Koira oli kompensoinut kipeää alaselkää mahalihaksilla, raasu. Perjantaina mennään vielä tarkistukäynnille, nyt tilanne näyttää kropan suhteen jo paljon paremmalta. Päästiin pikkusen treenaamaankin maanantaina pitkän tauon jälkeen.

..Mutta eipä epäonni tähän loppunut. Unnalla on aina ollut aika kuivat anturat, ja agitreenien jälkeen toisen taka- ja toisen etujalan anturat halkesi. Nyt on sitten menty sukat jalassa ja rasvailtu ahkeraan. Lisäsin lisäksi sinkkiä ja D-vitamiinia Unnan ruokavalioon, kaiken maailman Nutrolinit ja lohiöljyt on kokeiltu, mutta niistä ei ole ollut vaikutusta. Harmittaa, taitaa jäädä ensi viikon maksettu agitreeni Noormarkussa taas väliin. ;( Kun nyt vaan saisi tuon neidin kuntoon, harmittaa kun sen kanssa tekeminen on jäänyt sairastelun takia tosi vähälle. Mutta eiköhän tämäkin tästä vielä iloksi muutu!

Launtaina startataan sitten rallyn SM-kisoihin Lunan kanssa Kankaanpään seudun kennelyhdistyksen joukkueessa! Epäilyistä huolimatta meidän joukkue pääsi ekaa kertaa mukaan, jännää! Niitäkin tunnelmia saatte varmaan jälkeenpäin blogista lukea. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti