23.8.2016

Shelttien tokoleiri Tuorlassa 20-21.8.2016

Vihdoin koitti kauan odotettu viikonloppu, jona startattiin typyjen kanssa kohti Piikkiötä ja shelttien tokoleiriä! Tämän vuoden leirin teema oli yhteistyö kehässä, lauantaina jokainen sai käydä omia ongelmakohtia läpi ja sunnuntaina ohjelmassa oli kisamainen treeni sekä häiriötreeniä. Kouluttajana meillä oli totuttuun tapaan Lentsu Välimäki, jolta saatiin taas monenmoista uutta ideaa treenien suhteen. Säätkin suosivat; vaikka viime aikoina ollaan saatu sadetta niin koko leirin ajan paistoi aurinko! Onnistuinpa taas kerran polttamaan selkänikin..

Lauantai-aamusta lähdettiin ajelemaan kohti Piikkiötä ja Tuorlan majataloa. Perillä oltiin vähän ennen yhtätoista, ja kerittiin hetki seurailemaan ekan ryhmän treenejä. Puoli yhden aikaan käytiin lounaalla Tuorlan majatalossa, ja puoli kahdelta jatkettiin toisen ryhmän treenillä jossa myös me oltiin.

Ensimmäisenä käsittelyyn otin Unnan ja meidän seuraamisen. Siinä ongelmia on jos jonkinmoisia, vire ei aina ole kohdillaan jolloin edistämistä/jäämistä esiintyy eli seuruupaikka ei pysy. Näytettii pieni pätkä meidän seuraamista, ja heti sain noottia maahan/koiraan katsomisesta. Katse eteen ja ylös maasta, niin heti parani meininki. Täyskäännöksissä Unna oli kanssa pihalla, mutta siihen teki paljon mun oma katse ja kehonhallinta. Häiriötreeniä Lentsu antoi meille kotiläksyksi, eli seuruuharjoituksia vilkkaissa paikoissa, esim. kaupan pihassa, lasten leikkikentällä ym.


Toisella kierroksella otin Lunan ja (ylläriylläri) ruudun eteenlähetystä. Siinä on yhä sitä epävarmuutta, eikä Luna aina mene suoraan vaan kaartaa oikealle ja jää ulos ympyrästä. Tehtiin harjoituksia suorapalkalla (namialusta), ensin näkyvällä ja sitten näkymättömällä. Luna teki tosi hyvin, alkuun sen epävarmuuden huomasi kun näkyvä kippo vaihdettiin ei-näkyvään, mutta teki kuitenkin hyvin ja suoraan. Lopputuloksena; suorapalkalla eteenlähetyksiä ilman pysäytyksiä, varmuutta vaan niin hyvä tulee.


Huomattiin myös, että lähes kaikilla shelteillä oli 'bongaamisongelmia'; esimerkiksi kierrossa koira saattaa vilkaista merkkiä, mutta ei kuitenkaan näe sitä ja lähtiessä lähtee ihan väärään suuntaan. Irtoavissa liikkeissä pitäisi opettaa koira bongaamaan kohteet vihjesanalla esim. 'missä?'. Lisäksi yllättäviä suorapalkkoja esimerkiksi kierron takaana, jolloin saadaan koira palkattua oikea-aikaisesti. Tytöt hoksat tosi nopeasti homman jujun, ei muuta kuin lisää treeniä vaan alle. :)


Loppupäivä pitkälti hengailtiin, ja käytiin kaverin ja hänen koirien kanssa iltalenksulla nauttimassa Tuorlan hienoista maisemista. :)

Sunnuntaina aamu starttasi majatalossa aamupalalla ja auton pakkaamisella sekä huoneen luovutuksella. Ysiltä alkoi kakkosryhmän treenit, jossa vuorossa oli häiriötä ja kokeenomaista treeniä. Otin Unnan häiriötreeniin, koska se oli todellakin sitä vailla. Ensin koira piti valmistella hyvin 'kehään' tultaessa niin, että se oli ohjaajan mukana ja siitä palkka. Sitten lisättiin häiriöt kehään, eli siellä muut leiriläiset yritti parhaansa mukaan häiritä suorittavaa koirakkoa. Unna oli yllättävän hyvä, vaikka treeniä toki tarvitaan. Kun yksi teki tätä treeniä, muut koirat oli paikkamakuussa eli hyvä paikkamakuutreeni saatiin samalla!


Välissä oli leikkimielistä kisailua. Ensin testattiin ohjaajan paineensietokykyä, kun piti esittää koiran kanssa temppuja, ja sitten jokainen sai äänestää parasta. Otin Lunan tähän, ja se voittikin 'temppukisan' häpeämistempullaan. :D Käskytin kieppejä peräjälkeen, vähän peruutusta ja lopuksi 'häpeemistä' sekä 'bang!'-tempun. Ja Lunalla oli kivaa!


Tehtiin myös kokeenomainen treeni, jossa oli liikkeinä seuruu, vapaavalintainen jäävä, kaukot ja luoksetulo. Tähän tehtävään otin Lunan, koska kokeenomasta treeniä ei sen kanssa koskaan ole liikaa. Seuruu oli ok ja jäävä (istuminen) myös. Kaukot oli ok myös. Luoksetulossa Lunalle tuli joku aivopieru, se pysähtyi mutta katsahti epäilevästi Lentsua ja juoksi mun luo. Otin liikkeen alusta, ja sitten olikin jo jämptit pysäytykset. Luna sai Lentsulta kehuja, että palkkautuu tosi hyvin kehuilla. Mulla on kuulemma hyvä kisakaveri, ja niinhän se onkin aika super. ♥ Liikkeiden alotusten kanssa vähän tuskailin, kun joudun 'kalastelemaan' Lunan aina perusasentoon. Tähän Lentsu antoi ohjeeksi opettaa tarjoamaan perusasentoa. Tämä menee varmasti tehotreeniin.


Lopuksi tehtiin vielä porukalla apparin kanssa vapaavalintaisia harjoituksia. Otin ruudun aloitusta liikkuroituna sekä ohjattua noutoa. Luna hidastelee kovin merkille menia ja kapulan hakua, Lentsu vinkkas että suorapalkan voi laittaa tässäkin liikkeessä välillä merkin taakse. Suuntia voi harjoitella erikseen, tässäkin suorapalkka joko kapuloiden alle tai kokonaan niiden tilalle. Jos saataisiin vähän vauhtia Lunan noutoihin.

Treenin jälkeen oli vielä luento, jossa Lentsu puhui kisaamisesta ja kisaan valmistautumisesta. Tässä pieni kooste muistiinpanoistani;

  • liikevarmuus auttaa jännitykseen > älä menee kokeeseen, jos ei ole suoritusvarmuutta!
  • tavoitteet tuovat treeni-intoa
  • kisapalkan treenaminen jo pikkupennusta asti > koira oppii, että ilman palkkaakin voi tehdä oikein
  • treenien pituus; max. 10.min treenipätkiä! mitä nuorempi koira, sitä lyhyemmät toistot > joka treenikerralla myös kisapalkka!
  • huomioi myös oma käytös treeneissä > jos joka treenissä 'tahitaan' koiran kanssa asioista, koiralla tuskin intoa tehdä töitä kanssasi kokeessakaan
  • 'paniikkitreenit' ei kannata! vrt. koiran oppiminen! > Lentsu suosittelee, että kaksi päivää ennen koetta ei kannata enää treenata
  • mielikuvaharjoituksia ennen kisoja (kaikki menee hyvin ym.)
  • kisapaikalla koiralle näytetään kisa-alue, vähän ennen suoritusta koira vasta pois autosta ja lyhyt lämmittely (kuumuvat koirat eri juttu)
  • kehässä pyritään siihen, että päästään koiran kanssa 'omaan kuplaan' > on vain sinä ja koira, liikkuria kuunnellaan sen verran kuin tarvitsee
  • kun kehästä tullaan, superpalkka koiralle, kävi miten kävi!
Luennon jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti kotia. Oli aivan super viikonloppu, treeni-intoa ja vinkkejä saatiin taas mukavasti! Kaikki kuvat on ottanut Sirpa Saari, suuri kiitos taas hänelle! Toivottavasti myös ensi vuonna päästään mukaan. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti