16.9.2015

Silmätarkissa

Eilen käytiin Lunan kanssa silmätarkissa Sastamalassa. Olin jo hetken aikaa miettinyt, käynkö päivittämässä Lunan silmätutkimukset ajan tasalle kun edellinen meni umpeen helmikuussa. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan Lunaa pennuttaa, joten punnitsin, onko tarkille tarvetta? Päädyin kuitenkin tutkituttamaan simmut, että jos joskus tulee jotain vaivaa niin tiedän vähän mistä alkaa etsiä.

Viimeksi Lunan silmät olivat puhtaat, mutta nyt sieltä löytyi muutoksia. Toisessa silmässä oli yksi ylimääräinen pieni hentoinen ripsi, joka toi merkinnän distichiasis. Sitten ihan täysin uusi juttu minulle oli punctra atresia; Lunalta puuttui molemmista silmistä ylempi kyynelkanava-aukko. Eläinlääkäri vertasi sitä tukkiutuneeseen viemäriaukkoon, jolloin vaiva voi lähinnä aiheuttaa silmien vuotoa. Koirilla on silmässä myös alempi kyynelkanava-aukko, joka oli Lunalla toisessa silmässä tosi pieni. Muutos ei ole vaarallinen, ja jos silmät alkavat kovin oireilemaan pystytään joku pieni operaatio tekemään. Lunalla ei ole tosin mitään oireita ollut (=vuotavia silmiä), joten tässä kohtaa on turha huolestua. Ell ihmettelikin kun sanoin, ettei silmävuotoa ole ollut.

Tämän vuoksi ihan mielellään käy näissä terveystarkeissa, että tietää oman koiransa kunnon. Nyt tiedän että jos silmät alkaa oireilla, niin syy voi olla tässä. Lähinnä mietin kun sen vähän infon mitä löysin, niin muutoksen pitäisi olla synnynnäinen; miksei sitä ole siis nähty aiemmissa silmätarkeissa? Pääasia tietty on, että silmät eivät ainakaan vielä oireile. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti