31.7.2015

Shelttien tokoleiri 25 - 26.7.2015 Tuorlassa

Kauan odotettu shelttien tokoleiri vietettiin viime viikonloppuna Piikkiössä, Tuorlan Majatalon pihapiirissä. Järjestäjänä oli Turun shelttikerho ja kouluttajana meillä oli Lentsu Välimäki. Onneksi päästiin mukaan, oli meinaan ihan uskomattoman upea viikonloppua!

1.päivä
Startattiin lauantaina jo ennen kahdeksaa kohti Turkua. Lauantaina keli oli tosi lämmin ja aurinkoinen, ja allekirjoittanut onnistui jopa vähän polttamaan kätensä. Vaikka yritin pitkähihaista paitaa laittaa päälleni, ehti silti ranteeni palaa. Kenttä meillä oli nurmipohjainen ja käytössä oli myös hiekkapohjainen parkkipaikka, joka oli tosi hyvä juttu eri liikkeiden treenaamisen kannalta. Treenasimme kahdessa ryhmässä niin, että meidän 1.ryhmä aloitti klo 10 ja tunti jatkui aina klo 13 asti. Meidän ryhmässä oli seitsemän koirakkoa, ja jokaisella koirakolla oli 20min aikaa kysyä neuvoa kiperiin pulmiin.

Me olimme vuorossa kolmantena, ja tällä kertaa keskityttiin vaan Lunaan ja meidän ongelmiin. Yllättäen otin aiheeksi ruudun ja ongelmat siinä etenkin vieraissa paikoissa. Saatiin appari, joka hieman höntsytti ja lahjoi Lunaa nameilla ennen ruudun harjoittelua. Edettiin niin, että jätin Lunan halutulle paikalla 'merkille' ja menin itse koiraa lähettämään sinne minne EVL:n suorituksessa muutenkin oltaisiin. Appari oli ruudussa namien ja namialustan kanssa villitsemässä Lunaa luokseen, ja Luna paineli onnellisena edestakaisin kun sai päästellä sydämensä kyllyydestä. Tässä nähtiin juuri sitä, että vaikka Luna meni ruutuun kun appari oli siellä, lähti se eka kaartamaan kohti minua ja kyttäsi mua eikä ruutua. Lentsu huomautti että katson koiraa enkä ruutua kun lähetän sitä sinne, niin ei ihme jos koira ei lähde. Saatiin kotiläksyksi tehdä tälläisiä helppoja ja kivoja ruutuja vieraissa paikoissa, että koira saa itseluottamusta ja ruutuunmenoon tulee vauhtia.


Toisena asiana otettiin ruudun 'eteenmenoa'. Halusin vinkkiä kuinka lähden sitä treenaamaan, kun aiemmin koiralla on ollut siellä kiintopisteenä merkki jonne se on pyrkinyt. Sain omaan ajatukseeni varmistusta, eli järkevintä on opettaa koiralle vanha merkki eteenmenona.Eli koira lähetetään eteen ja se saa painella niin kauan kunnes se pysäytetään. Käytännössä alkuun tässä koiralla on joku kiintopiste, vaikkapa namialusta ja joku muu näkyvä 'maamerkki'. Kun koira osaa tämän ja lähetys on nopea, voidaan alkaa harjoitella pysäytyksiä tähän.


Lisäksi otettiin vielä merkin kiertoa, joka siis EVL:ssä tulee merkkinoudossa jossa koira lähetetään ensin kiertämään korkea kartio. Sain heti noottia käsiapujen käytöstä, joten ei muuta kun sitomaan käsi jalkaan kiinni. :'D Liikkeessä kun ei siis saa käyttää käsipuja, vain suullista käskyä. Itselläni on vaatimus, että Luna kiertää merkin vasenta kautta - merkille se menee nimittäin aina oikealta. Tässä haluan koiralle erottelun näihin liikkeisiin, plus koska Luna on toispuoleinen joutuu se tällöin tekemään koko kropallaan töitä. Samalla lailla jatkan harjoittelua, eli nopeutta niin että namipalkka merkin taakse joko namialustalla tai apparilla ja matkaa lisätään vähitellen. Lunalla on jo ajatus tästä hommasta, ei ei muuta kuin nopeutta ja matkaa lisää tähän.


Lopuksi meillä oli vielä ryhmäliikkeitä. Tehtiin ihan perus paikkamakuita (Lunan kanssa otin istumisena), ja rivistä yksitellen käskyttäen maahanmenoja. Lisäksi muodostettiin iso kehä, johon koirat jätettiin keskelle ja sieltä yksitellen kutsuttiin koiria luokse. Luna oli tosi super, joskin rivi maahanmenoissa meinasi vähän jähmiä kun paikkaistumisen kanssa ei menty makuulle. :D

Tämän jälkeen ruokailtiin, ja sitten klo 14-15 meillä oli luento uusista tokosäännöistä. Periaatteessa käytiin vaan liikkeiden suorittamista ja muutoksia läpi, ja tehtiin huomioita kuinka perseestä (:'D) uusi EVL on. Moni liike on vieläkin auki arvostelun ja suorituksen kannalta, eli ei tässä kyllä kiirusta kannata pitää kokeeseen menon kanssa.. Toisella ryhmällä alkoi koulutus tämän jälkeen, ja jäin kuuntelemaan senkin vielä josko jotain hyvää vinkkiä tulisi eri liikkeisiin. Yön vietimme koirien kanssa Tuorlan Majatalossa, ja oikeinkin hyvin yö siellä sujui vaikka alkuun jännitin kuinka koirat suhtautuvat.

2.päivä
Toisena päivänä aamu alkoi taas klo 10, tällä kertaa 2.ryhmän koulutuksella. En ihan heti kympiksi mennyt kuuntelemaan, mutta aika ajoissa kuitenkin. Sunnuntaina meillä ei ollut luentoa, eli 2.ryhmän koulutuksen jälkeen oli tunnin ruokatauko ja sitten jatkui meidän eli 1.ryhmän koulutuksella. Sama kuvio oli ajan suhteen kuin lauantaine, eli 20min per koirakko. Päätin ottaa 20min puoliksi Lunan ja Unnan kesken, Lunan kanssa vähän neuvoja peruutuksen harjoitteluun ja Unnan kanssa noutoon.

Lunan kanssa otettiin harjoituspätkää ensin. Peruutus on meille vaikea jo Lunan toispuoleisuudenkin takia, koska Luna pyrkii tämän vuoksi kaartamaan aina toiseen suuntaan. Harjoiteltiin suoruutta 'ihmiskujalla', eli koira laitettiin peruuttamaan ihmisistä muodostetun kujan läpi. Käännöksiä testattiin niin, että kouluttaja seisoi hieman meidän takana sivuittain, ja me peruutettiin yksi askel ja sitten käännyttiin. Lisäksi tehtiin peruutuksen aloituksia suorapalkalla, jotta koira osaa nousta seisomaan heti peruutuskäskyn kuultuaan, ettei synny vaaratilanteita.


Kotiläksyksi saatiin harjoitella suoraan peruutusta niin, että seinän viereen laitetaan putki suoraksi, ja koira peruuttaa putken ja seinän välistä. Palkkana se saa mennä putkeen. Peruutuksen käännöksiä pystytään tekemään esim. treenihallin kulmia hyödyntäen. Uskon että saadaan peruutus kuntoon, kun saadaan vaan tuon neidin runko suoraksi.

Unnan kanssa kysyin neuvoa ongelmaan kapulan pidon kanssa. Unna siis hakee kyllä kapulaa hyvin ja palauttaa tosi pitkälle, mutta paikallaan ei suostu muuta kuin ottamaan kapulan suuhun ja sylkäisee sen heti ulos. Yritettiin tarjoamista namin/lelun avulla, ei tehoa. Myös kouluttaja yritti tätä, tuloksetta. Lopulta päädyttiin tunnarikapulalla kokeilemaan, mutta sitäkään Unna ei paikallaan pitänyt kuin sekunnin murto-osan. Lopulta vahvisteltiin pitoa noudon kautta, ja tätä sain myös kotiläksyksi Unnan kanssa tehdä. Ei oikeastaan mitään uutta siis, jatketaan vanhaa naksuttelua ja positiivista vahvistusta. Unna päätti myös viihdyttää muita kurssilaisia omalla versiollaan kapulan pidosta:


Mutta kyllä neiti myös sitten osasikin, ja oli pätevä!


Näiden treenilöisten jälkeen alkoi sitten kotimatka. Näistä mahtavista kuvista saan kiittää Sirpa Saarta, Marianne Timosta ja Satu Tuomista, suuret kiitokset heille! Oli mahtavaa saada muistoja upeasta viikonlopusta. Paljon saatiin uusia eväitä tulevaan ja uutta treeni-intoa. Paljon on vielä tehtävää ennen kuin voidaan startata tokokokeisiin uusilla säännöillä, mutta nyt sain varmistusta tekemiseeni! Saatiin myös arvokasta treeniä vieraassa paikassa, ja lisäksi nähtiin muita taitavia eritasoisia shelttejä tositoimissa. On mulla mahtavat treenikaverit ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti